30 procent bevolking loopt met hielspoor

Scherpe pijn aan de onderkant van de hiel? Dat wijst op hielspoor, een benige uitwas onder het hielbeen die de aanhechting van de voetzoolpees, die naar de voorvoet loopt, irriteert. Zowel met als zonder verkalking kan hielspoor leiden tot peesplaatontsteking. Naast rust en een aangepast beweegprogramma, kunnen steunzolen, sportzolen of inlays voor verlichting van de hielspoor klachten zorgen.

Door welke oorzaken kunnen zo veel mensen, vooral boven de 40 jaar, hielspoor of Fasciitis plantaris oplopen? Het is deels een aan welzijn gerelateerde aandoening: door overgewicht! Ook hardlopen op harde ondergrond – hielspoor wordt wel joggershiel genoemd – en sporten met een combinatie van hardlopen en springen, kunnen de aandoening veroorzaken. Evenals langdurig staand werken, een onverwacht lange wandeling, schoenen met te weinig steun en stabiliteit, en een afwijkende vorm van de voet (platvoet), stand van de voeten of een verkeerd looppatroon. Bij deze bewegingen wordt de peesplaat, die ervoor zorgt dat de voet bij elke stap afwikkelt, te veel belast. De opgelopen scheurtjes gaat het lichaam herstellen, waardoor de groei van het hielspoor ontstaat.

Beste remedie


De pijn door het hielspoor is goed aan te wijzen: direct onder de hiel. De klachten zijn er bij lopen en staan, ’s ochtends bij het opstaan of na lang zitten, bij het begin van een training en bij het lopen met blote voeten op een hard ondergrond. De pijn is ernstiger bij een ontstoken peesplaat. Behalve rust, aangepast beweging en training (zwemmen!) en het vermijden van harde ondergrond, is het belangrijk om de voet en kuitspier te rekken. Bij overgewicht is afvallen de beste remedie om de klachten door hielspoor te verminderen.

Hulpmiddelen kunnen druk opvangen


Hiernaast kunnen orthopedische hulpmiddelen de druk op de peesplaat opvangen en verdere vorming van hielspoor voorkomen. In de loopstudio van de leden van Bewegingsvisie wordt een ganganalyse gemaakt en kan via innovatieve technieken de uitgeoefende druk worden gemeten. De steunzool, sportzool of inlay wordt aangemeten op basis van een driedimensionale afdruk van de voet. Bij langdurig of chronisch hielspoor kan de keuze voor een orthpedische voorziening aan confectieschoenen, voor semi-orthopedische schoenen of orthopedische maat- en werkschoenen worden gemaakt. Gerichte oefeningen kunnen bijdragen aan het verdwijnen van de pijn bij hielspoor.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU