Aanschaffen van een heup- of bovenbeenprothese

U hebt een heup- of bovenbeenprothese nodig en wilt daarmee alles kunnen doen wat u altijd deed. Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een goede bovenbeen- of heupprothese?

Eerst zal de orthopedisch instrumentmaker de maten van uw been opnemen. Waarna hij een gipsafdruk zal maken zodat de vorm en de afmetingen van de prothese precies past. Een andere, nieuwe manier voor het exact aanmeten van een prothese is de 3D scan. De orthopedisch instrumentmaker kan met een 3D handscanner een exacte 3D scan maken van uw been. Van deze scan wordt vervolgens een 3D mal gemaakt waar de prothese omheen gebouwd wordt.

Laat uw lichaam wennen

Ga niet direct de hele dag met de prothese lopen. U kunt dan blessures oplopen omdat uw lichaam er nog niet aan gewend is. Maak samen met de fysiotherapeut een schema waarin u het lopen met de prothese opbouwt.

Perfect passend

Een bovenbeenprothese gebruikt u de hele dag alsof het uw eigen been is. Hij moet dus precies passen. En u bent de enige die weet of dat zo is. Niemand anders voelt immers wat u voelt. Als uw prothese klaar is krijgt u hem mee naar huis om enige tijd te testen. Voelt u lichte druk of toch een klein pijntje? Meteen melden aan de orthopedisch instrumentmaker. Kleine ongemakken kunnen grote problemen worden.

Binnen en buiten, lopen en zitten

Een bovenbeenprothese moet tijdens het zitten net zo goed voelen als tijdens het lopen. En het moet ook niet uitmaken of u buiten, op modderig of moeilijk begaanbaar terrein loopt. Houd daar rekening mee in uw opbouwschema.

Hoe gebruikt u de prothese?

Sommige mensen hebben een sierprothese nodig, anderen zijn actief of sporten veel. Voor al deze levenswijzen zijn verschillende prothesen. Het is dus belangrijk vooraf met de orthopedisch instrumentmaker te bespreken waar u de prothese voor gaat gebruiken.

Verzorg uw huid

De huid rond het geamputeerde deel van uw been krijgt het zwaar te verduren door het dragen van een bovenbeenprothese. Het is geen overbodige luxe deze huid in te smeren met een speciale crème. Uw orthopedisch instrumentmaker kan u hierover adviseren.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU