Achillespees maakt zijn naam waar

De grootste pees blijkt een van de kwetsbaarste plekken in het lichaam. Door de grote kracht die bij het lopen, sporten, maar ook door overgewicht op de Achillespees komt te staan, kan die slijten of ontsteken. Rust, therapie, braces of orthesen en aangepast schoeisel kunnen de belasting van de pees verkleinen en dragen bij aan genezing.

Als het om kwetsbare plekken bij de mens gaat, dan klinkt al snel: ‘dat is haar of zijn Achilleshiel’, verwijzend naar de Griekse mythologie. Die pees verbindt in werkelijkheid de twee grote kuitspieren met het hielbeen in de enkel. Deze spieren worden gebruikt om op tenen te staan en voor de afzet bij het lopen en springen. Ze kunnen een enorme kracht ontwikkelen: tot zeven maal het lichaamsgewicht. Het is een van de vele fraaie constructies in het lichaam, maar de Achillespees is heel gevoelig voor overbelasting en blessures. De genezing verloopt traag, mede omdat in tegenstelling tot de spieren, de doorbloeding van de Achillespees gering is.

Slijtage of ontsteking

Hoewel vaak over Achillespees ontsteking (tendinitis) wordt gesproken, komt het veel vaker voor dat de problemen worden veroorzaakt door een verrekking en slijtage, waarbij de structuur van de pees verandert (tendinose). De symptomen kunnen oplopen: van wat pijn en stijfheid die na een paar uur rust verdwijnen, tot startpijn bij het sporten, pijn tijdens en na het sporten, een pijn die de prestaties beïnvloedt tot een pijn die continu aanwezig is en ook na veel rust niet verdwijnt. Het is belangrijk dat een goede diagnose wordt gesteld: ontsteking of slijtage/degeneratie. Zo nodig kunnen beeldvormende technieken (echo, röntgen, mri) daarbij helpen. Daarmee is bijvoorbeeld ook te zien of zich kalk aan de achterzijde van de hiel afzet. Zie ook: Haglundse Exostose

Fysio, oefenen, hulpmiddelen

In dit verband behandelen we niet de chirurgische ingrepen: die zijn meestal niet nodig bij deze aandoening. Omdat een Achillespees ontsteking zeldzaam is, gaat het hier ook niet over ontstekingsremmende medicatie. Bij de slijtage van de Achillespees – waarvan de oorzaken heel divers kunnen zijn: knellende schoen, te harde ondergrond, zwakke spieren, overgewicht, te veel of onregelmatig sporten, weinig aandacht voor de klachten in de beginfase – spelen de fysiotherapeut, een eigen oefenprogramma met goede afwisseling tussen inspanning en rust alsmede de inzet van braces en orthesen de belangrijkste rol. Samen met de fysiotherapeut valt wellicht te achterhalen waar het probleem vandaan komt, waarna gerichte kracht- en strekoefeningen gaan bijdragen aan het herstel.

Enkelbrace

Er is een grote keuze in enkelbraces die kunnen worden ingezet. Zoals elastische bandages, met en zonder pelottes, braces met een ritssluiting, kunstlederen en nylon braces met een vetersluiting, orthesen met klittenbandsluiting en braces met kunststof schalen. Ook speciaal schoeisel en de ontlasting van de achillespees door een hielverhoging, kunnen bijdragen aan het herstel. Daarbij moet worden opgepast dat bij langdurig gebruik van een hielverhoging de kuitspier en de achillespees zich verkorten. Dan blijft het uw Achilleshiel!

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU