Armbrace

Pijn aan de elleboog die uitstraalt naar onderarm en hand. Tennisarm of golfersarm heet het in de volksmond en veel mensen hebben er last van. Een armbrace of elleboogsteun geeft verlichting en helpt de kwaal te genezen. Welke armbraces zijn er en welke heeft u nodig? Een overzicht.

Veel dezelfde bewegingen maken kan leiden tot overbelasting van de spieren. Dit wordt dan een pijnlijke blessure. Vaak wordt dat een tennisarm genoemd: overbelasting van de pezen die de pols, hand en vingers strekken (met de aanhechting aan de buitenkant van de elleboog). Worden de pezen die de pols, hand en vingers buigen overbelast (met de aanhechting aan de binnenkant van de elleboog) dan spreken we van een golfersarm. Maar je krijgt de klachten niet alleen van deze sporten. Ook teveel muizen, vioolspelen en gewrichtsslijtage kunnen boosdoeners zijn.

Heeft u last van deze klachten dan zoekt u natuurlijk eerst advies van een deskundige. De fysiotherapeut of arts zal dan vaak aanraden om een armbrace te gaan gebruiken. Dit is een brede of smalle band die druk geeft op de spieren in de onderarm. Zo ondersteunt hij de peesaanhechting waardoor deze rust krijgt. Het is erg belangrijk dat de armbrace precies past en op de juiste wijze wordt aangebracht. Alleen dan geeft hij de goede steun. Het gaat er namelijk om dat het gewricht ontlast wordt doordat het door de armbrace bepaalde bewegingen niet meer kan maken, terwijl u uw arm wel gewoon kan gebruiken.

 

Hoe kiest u de juiste armbrace?

Neem er een die past bij de anatomie van uw lichaam. Ook moet hij een goede afwerking hebben om irritatie op de huid te voorkomen. De armbrace moet eenvoudig aan te leggen zijn en van materiaal zijn met goede vochtafvoer, zodat de huid droog blijft.
U kiest voor een grote bandage die over de hele elleboog heen valt, als u behoefte heeft aan continue druk. Met een kleine armbrace op de onderarm kunt u de druk op de pezen zelf doseren. Heeft u veel last van pijnklachten dan is een bandage met siliconen een goede optie. Deze zorgt voor een continue masserende werking wat het genezingsproces bevordert. Sommige armbraces hebben een afneembare strap, zodat u de hoeveelheid druk kunt aanpassen. Er zijn ook armbraces met een verstelbare beugel erin. Hiermee kunt u de druk op de peesaanhechting en de rekmogelijkheid van de onderarm regelen.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU