Artrose in de nek

Het heet in de medische terminologie cervitale artrose en kan pijnlijk en lastig zijn. In de bovenste nekwervels slijt het kraakbeen van de tussenwervelschijven. De artrose in de nek is een reumatische aandoening, vergelijkbaar met de reuma in andere grote, gewichtsdragende gewrichten zoals de knie en de heup. Een nekbrace biedt ondersteuning.

Een op de drie Nederlanders heeft wel eens nekpijn. Die pijn gaat vaak samen met een stijf gevoel en mogelijk uitstraling naar hoofd, schouder of arm. Er is echter wel verschil in de soorten van aandoeningen in de nekstreek die soms tot dezelfde pijn kunnen leiden. Hier gaat het niet om acute aandoeningen als de nekhernia en de whiplash. Artrose is een chronische aandoening die veelal bij ouderen vanaf 60 jaar optreedt vanwege het langzaam slijten van de tussenwervelschijven. Ze kunnen gaan uitpuilen en er kunnen zich uitsteeksels op de schijf vormen. Deze uitsteeksels kunnen de zenuwwortels en het ruggenmerg raken: dat veroorzaakt de pijn, er ontstaat kans op duizeligheid en in een verder stadium kunnen lichaamsfuncties uitvallen.

 

Diagnose en behandeling

Bij artrose in de nek hebben we te maken met een chronische aandoening, die in een vergevorderd stadium kan leiden tot tintelingen, gevoelloosheid en minder kracht in armen en benen. Via beeldvormende technieken kan een arts de diagnose cervitale artrose stellen.

In de behandeling speelt rust een belangrijk rol. Er kunnen ontstekingsremmende of spierverslappende medicijnen worden voorgeschreven. Het is tegelijk belangrijk om de nek in beweging te houden en oefeningen te doen die de spieren in nek en hals versterken. De fysiotherapeut is hierin de begeleider.

 

Nekbrace

Tegelijk kan een nekbrace worden aangemeten door een adviseur van de in hulpmiddelen gespecialiseerde leden van Bewegingsvisie. Een nekbrace is een soepele en semi-vormvaste halskraag van schuimrubber met een katoenen hoes, die meer of minder anatomisch is gevormd. De kraag biedt lichte ondersteuning en helpt de patiënt herinneren aan een beperkt bewegingspatroon. Met een extra verstevigingsplaat van kunststof kan nog meer ondersteuning tijden de ADL-activiteiten worden geboden.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU