De babyhelm voor een perfect gevormde schedel

Baby’s liggen veel. Hun schedel kan daardoor vervormen. Hij wordt dan scheef of aan een kant wat platter. Om het hoofd weer mooi rond te krijgen kunt u uw kind een babyhelm of redressiehelm laten dragen. De orthopedische instrumentmaker maakt deze precies op maat.

Een babyhoofdje is flexibel en heel zacht. De schedel bestaat uit botplaten die naast elkaar liggen en nog niet aan elkaar vast zijn gegroeid, zoals bij volwassenen. Hierdoor kan het hoofdje plat of scheef worden als de baby veel in dezelfde houding ligt. En dat gebeurt al snel, omdat de meeste baby’s een voorkeurshouding hebben. Ze nemen graag de lighouding aan die ze in de baarmoeder hadden.

Wanneer het niet lukt de voorkeurshouding te veranderen kan de arts een babyhelm of redressiehelm voorschrijven. Door het dragen hiervan wordt het hoofdje ‘gedwongen’ om de platte kant op te vullen waardoor de schedel net zo mooi rond wordt als de binnenkant van de redressiehelm. Het beste effect krijgt u als uw kind de helm gaat dragen als hij vijf of zes maanden is. Hij moet dit volhouden tot vlak voor zijn eerste verjaardag.
Als uw kind tussen de zeven en twaalf maanden oud is, kunt u niet meer beginnen met een babyhelm. Zijn schedel zal zich dan niet meer aanpassen aan de vorm van de helm. Wel kunt u er dan voor kiezen de baby er een te laten dragen omdat de helm verdere vervorming voorkomt.

Waar moet u op letten?

  • Uw kind moet de helm dag en nacht op hebben. Ook als hij niet ligt.
  • Kleed uw kind niet te warm aan. Baby’s verliezen warmte via hun hoofd en dat wordt door de babyhelm een beetje moeilijker. Dat is verder niet schadelijk.
  • Heeft uw kind koorts? Zet de helm dan wel af.
  • Krijgt uw kind rode plekken op zijn hoofd? Ga dan terug naar de orthopeed. De vorm van de helm moet dan aangepast worden.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU