Bandletsel aan de knie

Een letsel aan een van de vier kniebanden wordt ook wel eens voetbalknie genoemd. In die sport is de belasting van de knie zwaar en komt de blessure veel voor, maar wintersporters hebben ook met bandletsel te maken. De kniebanden kunnen overrekken, gedeeltelijk of geheel scheuren. Na herstel kan het nodig zijn om een stabiliserende kniebrace te laten aanmeten.

Het kniegewricht, waar het bovenbeen, onderbeen en de knieschijf samenkomen, wordt verstevigd met gewrichtsbanden. De vier banden zijn opgebouwd uit gelaagd en sterk bindweefsel en ze hebben hun eigen functies. De buitenband, de laterale knieband, en de binnenband, de mediale knieband, vangen de zijwaartse krachten op. Bij bandletsel is de mediale knieband het vaakst beschadigd. De voorste en achterste kruisband lopen kruiselings door de knie: de voorste band verbindt de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het onderbeen, terwijl de achterste kruisband de verbinding vormt tussen de voorkant van het bovenbeen en de achterkant van het onderbeen. De kruisbanden vangen vooral de voor- en achterwaartse beweging en de draaibewegingen op. Bandletsel aan de kruisbanden komt meestal voor in combinatie met letsel aan de mediale band en de meniscus.

Drie gradaties

Het bandletsel is in drie gradaties ingedeeld: een overrekking, een gedeeltelijke scheur of een volledig afgescheurde knieband. In alle drie de gevallen moet rekening worden gehouden met (soms ernstige) pijn en een zwelling, eventueel gecombineerd met instabiliteit, dat wil zeggen niet meer stabiel op het aangedane been kunnen staan. Behalve bij gradatie 3, wanneer vaak een snelle operatieve ingreep nodig is, verloopt de behandeling van het bandletsel in eerste instantie bij voorkeur via het RICE-model. Rust, IJs (niet op de blote huid), Compressie met tape, drukverband of een brace en Elevatie, oftewel het been omhoog houden. In tweede instantie kan nader onderzoek naar de stabiliteit van de knie worden gedaan. Het herstel vergt enkele weken tot ruim twee maanden, afhankelijk van de ernst van het bandletsel, de conditie en leeftijd van de patiënt en het niveau waarop hij zijn activiteiten ontplooit. De fysiotherapeut begeleidt de patiënt met het bewegen van de knie binnen de pijngrens en met spierversterkende- en balansoefeningen.

Kniebrace

Bandletsel aan de knie is meestal een zware aandoening aan het grote gewricht dat de knie is. Door een verantwoorde training en professionele begeleiding is genezing mogelijk. Voor meer stabiliteit en als preventie kan een kniebrace worden aangemeten. Bij de modellen wordt veelal onderscheid gemaakt naar de locatie van het bandletsel.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU