Bekkeninstabiliteit

Centraal in het lichaam en bijeengehouden door krachtige banden: het bekken heeft een bijzondere constructie en is van invloed op het hele functioneren van het lichaam. Bij zwangerschap, bevalling, sportblessures en ongevallen in het werk en in het verkeer, kan instabiliteit optreden. Een bekkenband kan het verlies aan stabiliteit opvangen.

Hoe zit het bekken in elkaar?

Te onderscheiden in het schakelpunt tussen boven- en onderlichaam zijn drie botten: het heiligbeen aan de achterkant van het lichaam met aan de onderkant het stuitje, aan beide kanten daarvan het darmbeen en aan de voorkant de twee schaambeenderen. Tussen de twee schaambeenderen bevindt zich als het ware een naad, de symfyse. De beenderen worden bijeengehouden door krachtige banden. Deze banden kunnen door een ongeval, een sportblessure of door zwangerschap verslappen, verrekken of scheuren. Dan ontstaat ‘speling’ tussen de botten en kan zich het instabiele gevoel in het lichaam voordoen dat bekkeninstabiliteit wordt genoemd. Bij zwangerschap zorgt een hormoon ervoor dat de gewrichtsbanden verslappen (verweken) en kunnen oprekken, ter voorbereiding van de geboorte. De instabiliteit kan zich uiten door het verzakken van het heiligbeen, waardoor de wervelkolom uit balans raakt.

Wat zijn de klachten?

De spieren kunnen de instabiliteit door de verslapte of verrekte banden niet meer opvangen. Door de ‘speling’ die tussen de botten ontstaat, kan zich vocht ophopen in de bekkenruimte. Dit vocht, gecombineerd met het uit balans raken van de wervelkolom, kan zorgen voor de aandoening aan het zenuwstelsel. Een reeks van klachten kan zich voordoen, zoals lage rugpijn, pijn rond de schaambeenderen, pijn rond het stuitje: die pijn kan uitstralen naar billen en benen. Er kunnen ook ontstekingen aan het heupgewricht ontstaan, evenals uitstraling naar nekpijn en pijn aan het kaakgewricht. Bekkeninstabiliteit kan ook hoofdpijn tot gevolg hebben.

Hoe wordt bekkeninstabiliteit behandeld?

Gedeeltelijk verdwijnt bekkeninstabiliteit vanzelf: na de geboorte. Tijdens de zwangerschap, bij sportblessures en ongevallen in het verkeer en op het werk is na de diagnose door de huisarts een behandeling door de fysiotherapeut aan te bevelen, met oefenvormen zoals Mensendieck en Ceasar. De juiste diagnose is van belang, want de pijn kan ook veroorzaakt worden door artrose aan het heupgewricht of een tumor.

Bekkenband

Bij bekkeninstabiliteit kan de pijn worden verminderd door het dragen van een bekkenband. De brace bestaat uit een elastische bandage met vier niet elastische banden die onder de buik worden gesloten, waardoor onregelmatige gewrichtsbewegingen niet mogelijk zijn. In een andere vorm heeft de bekkenband aan de achterzijde één band onder en één band boven de billen. Aan de voorzijde loopt een band onder de bekkenuitsteeksels door. De brace geeft het meeste ondersteuning bij het staan en het lopen. De band onder de billen ondersteunt het voortbewegen van de benen.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU