De breukband: waarom en wanneer?

Er kunnen op verschillende plaatsen breuken in ons lichaam optreden. Soms schrijft de dokter of specialist een breukband voor. Maar wat is dat precies en hoe helpt een breukband uw klachten te verminderen?

Een breuk in het lichaam is niets anders dan uitstulping van het weefsel ónder de huid. Hier ontstaat een bult van cellen die door een opening naar buiten puilen. Dit wordt ook wel een wondbreuk of littekenbreuk genoemd. Deze treedt meestal op in buik of lies. Een breukband van soepele, elastische stof kan het weefsel terugduwen.

Na een chirurgische ingreep

Er kan een littekenbreuk ontstaan nadat u een operatie hebt ondergaan. Op de plek van het litteken is de buikwand dan zwakker en stulpt het weefsel eruit. Soms ook de darm. U heeft hiervoor een tweede operatie nodig. Daarna krijgt u een breukband of korset om het weefsel op zijn plaats te houden en het litteken te laten genezen.

Na een liesbreuk

Een liesbreuk kan spontaan optreden als u dikker bent geworden of zwaar lichamelijk werk verricht. Soms zit het in de genen en kunt u er niets aan doen. Tijdens de liesbreukoperatie duwt de arts het weefsel terug. Daarna is het raadzaam een breukband te dragen om de cellen op hun plaats te houden. Ook wordt een breukband toegepast wanneer een operatie niet mogelijk is.

Steun- of buikbandages

Mensen met een stoma hebben een breukband nodig als er een uitstulping van de darm optreedt. Dit gebeurt als er teveel druk op de buikwand komt. Vaak wordt er dan een steun- of buikbandage voorgeschreven. Deze ondersteunt de buikwand waarbij de stoma niet wordt gestoord. Dankzij een klittenband sluit de bandage goed strak om u lichaam en kunt u veilig allerlei bewegingen maken.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de buikbreukbanden niet meer vanuit de basis verzekering. Voor medische indicatie parastomale hernia kan bij sommigen verzekeringen wel vanuit de basis verzekering een vergoeding aangevraagd worden. Het is raadzaam om uw zorgvraag goed te bespreken met uw bewegingsvisie specialist voor het opstellen van een zorgplan zodat voor u het juiste hulpmiddel geselecteerd kan worden.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU