CircAid bevordert zelfredzaamheid

Voor de meeste vormen van oedeem is traditioneel zwachtelen in de eerste fase van de behandeling nog steeds de meest gebruikte therapie. Met de komst van CircAid  (Circulation Aid) bandages gaat dat veranderen. Met deze nieuwe generatie klittenband bandages, de Juxta-Fit voor zwachtelen en de Juxta-Cures voor wondzorg, neemt de zelfredzaamheid van cliënten toe en kunnen de kosten voor compressietherapie omlaag.

Nederland telt 350.000 mensen met lymfoedeem. Massage, huidverzorging, oefentherapie, het zijn allemaal behandel­vormen die deze groep mensen kunnen helpen om hun klachten te verminderen. Daarnaast bestaat de behandeling van lymfologische aandoeningen groten­deels uit compressietherapie. “Meestal worden cliënten na de indicatie eerst gezwachteld. Daarna krijgen ze een therapeutisch elastische kous (TEK) aangemeten,” legt Martien Vermolen uit, orthopedisch bandagist en orthopedisch instrumentmaker van OMS Vermolen in het Gelderse Wijchen. Binnen de dienstverlening van Bewegingsvisie vormt OMS Vermolen de specialist op het gebied van therapeutische elastische kousen.

Zelfmanagement

Voor de meeste cliënten is dat afdoende, maar niet iedereen verdraagt een TEK, weet Vermolen. “Denk aan cliënten die last hebben van allergieën of die moeite hebben met de continue druk van een TEK.” Sinds 2006 is in Nederland CircAid op de markt, een niet-elastische bandage gemaakt van ademend neopreen. Het voordeel van CircAid bandages is dat daarmee een variabele druk kan worden uitgeoefend, in tegenstelling tot compressiekousen of zwachtels, legt Els Brouwer uit, productspecialist bij Medi, leverancier van CircAid. “De CircAid bandages zijn voorzien van een meetsysteem. Cliënten kunnen daarmee zelf de juiste druk instellen, afhankelijk van welke druk is geïndiceerd door de hulpverlener. Dat is prettig, want ze kunnen daarmee zelf controleren of de bandage nog wel de door hen gewenste druk geeft. Dat geeft zekerheid. Uit een recente studie naar het gebruik van CircAid bandages door dermatologen Damstra en Partsch blijkt ook dat lymfoedeempatiënten de CircAid zelf beter kunnen aanleggen dan verpleegkundigen. Ze voelen zelf goed aan welke druk voor hen werkt.”

Brouwer benoemt daarmee meteen een ander voordeel van CircAid: door de klittenband bandage kunnen cliënten de CircAid zelf aan- en uitdoen, zonder daarvoor afhankelijk te zijn van een gezinslid of thuiszorgmedewerker. “CircAid bevordert daarmee de zelfredzaamheid van cliënten. Dat is belangrijk want het belang van zelfmanagement wordt de komende jaren steeds groter, naarmate steeds meer ouderen en mensen met chronische aandoeningen langer thuis blijven wonen. Het is dan prettig als je ook voor je compressietherapie zelfredzaam kunt zijn.”

Wondverzorging

De CircAid bandages hebben weinig rek waardoor er een hoge werkdruk ontstaat tijdens inspanning en een lage rustdruk op de momenten van rust. Brouwer: “CircAid kan daardoor 24 uur per dag gedragen worden, ook ‘s nachts. Daarnaast zorgt de hogere werkdruk dan bij de gangbare compressietherapie, in combinatie met inspanningsactiviteiten zoals wandelen, ervoor dat wonden sneller genezen en het oedeem beter in bedwang blijft.” Cliënten met wonden op de onderbenen (ulcus cruris) als gevolg van een slechte doorbloeding van de aders (veneuze insufficiëntie), kunnen dus veel baat hebben bij CircAid, stelt Brouwer. “Zulke wonden komen vaak voor, zeker bij ouderen met een tere huid en slechte doorbloeding.”

Tot nu toe wordt in de wondzorg vaak lange tijd gezwachteld bij de behandeling van een ulcus cruris, vervolgt ze. “De gemiddelde ulcus cruris geneest in 24 weken. Soms duurt het wel een jaar of langer. Gedurende die periode worden in zieken-, verzorgings- en verpleeghuizen veel zwachtels verbruikt. Dat is verspilling en leidt tot hoge kosten. De Juxta-Cures van CircAid vormt dan een goed alternatief. Het is duurzaam, hoeft niet weggegooid te worden en zorgt vanwege de hogere werkdruk voor een sneller genezingsproces. Op jaarbasis kan dat duizenden euro’s uitsparen. Bovendien bevordert het ook dan de zelfredzaamheid van cliënten. Zij kunnen de Juxta-Cures zelf aan- en uitdoen, bijvoorbeeld wanneer ze zich willen douchen of na het zwemmen. Met zwachtels kan dat niet. Ze zijn daarvoor afhankelijk van de partner of thuiszorgmedewerker die de zwachtel opnieuw moet ombinden.”

Duurzaam

Zwachtelen is bovendien moeilijk, legt Brouwer uit. “Zelfs ervaren verpleegkundigen kost het moeite om met zwachtels de juiste druk op de juiste plek te geven. Voor niet-professionals is dat nog een stuk moeilijker.” Vermolen is dat met haar eens. “Zwachtelen heeft geen toekomst in het zelfmanagement van cliënten met lymfoedeem. Ik verwacht dat CircAid de zwachtels gaat vervangen. Het is een cliëntvriendelijker product, juist omdat de cliënt het zelf kan aan- of uitdoen en zelf de druk kan bepalen. Dat is met zwachtels niet mogelijk.”

De aanschaf van CircAid bandages is duurder dan een zwachtel, erkent Brouwers. Voor zorgverzekeraars kan dat reden zijn om CircAid bandages niet te vergoeden. Het is volgens haar echter een misverstand dat CircAid daarmee ook echt duurder zou zijn. “Het is een duurzaam product dat langer meegaat dan een zwachtel. En vergeet niet, we praten over cliënten die veelal levenslang compressietherapie nodig hebben. Dag in dag uit zwachtels verwisselen loopt dan aardig in de papieren. Als je dat betrekt bij de aanschafkosten van CircAid, blijkt dat laatste een stuk goedkoper te zijn. Dat is ook onze dubbele boodschap aan de zorgverzekeraars: goedkoop is duurkoop. En CircAid bandages verhogen de kwaliteit van leven van uw cliënt.”

Genetische aanleg

Inge Rutten-Koster, cliënt bij OMS Vermolen, heeft al 38 jaar primair lymfoedeem. De klachten deden zich voor het eerst voor na een verstapping, toen ze 23 jaar was, maar zouden zich sowieso hebben voorgedaan, vertelt ze. “Ik zou deze aandoening anders op latere leeftijd hebben gekregen. Onze familie heeft een genetische aanleg voor lymfeoedeem.”

Rutten-Koster is in Nederland één van de eersten met een CircAid bandage, die ze om haar bovenbenen draagt. “Aanvankelijk droeg ik compressiekousen, maar die zakten steeds af tot in de knieholten. De doorbloeding raakte daardoor bekneld en dat deed pijn. Ik kon de compressiekousen echter niet zelf aan- of uittrekken, dat moest de thuiszorgmedewerker voor me doen. Ik voelde me daardoor minder vrij in mijn handelen. CircAid is voor mij daarom een uitkomst. Ook omdat ik de druk op mijn bovenbenen daarmee op elk gewenst moment kan corrigeren, naar meer of juist minder druk. Het geeft me een gevoel van vrijheid dat ik het zelf kan doen.”

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU