De diversiteit van siliconen prothese

Een paar jaar geleden maakte een krantenbericht melding van een hele bijzondere siliconen prothese. Een Finse hacker verloor namelijk een deel van zijn vinger tijdens een motorongeluk en de instrumentmaker gaf hem een prothese met een ingebouwde usb-stick met 2GB geheugen. Dit artikel trok ook de aandacht van de RTL nieuwsredactie waardoor zelfs een televisie-item ontstond. Dit geeft aan hoe ‘kneedbaar’ siliconen zijn en wat je er allemaal mee kunt doen. In de regel krijgen de Bewegingsvisieleden andere vragen van hun klanten als het gaat om siliconen.

Al lijkt een siliconen handprothese soms een cosme­tisch product, het is wel degelijk functioneel. De natuur­lijke af­werking maakt de acceptatie voor de klant en om­geving groter, waarmee de functionaliteit nog meer waarde krijgt. Per slot van rekening praten we ook met onze handen en het is vanuit een psychologische invals­hoek be­lang­rijk ‘compleet’ te zijn. Een siliconen hand­prothese heeft dus een positieve invloed op het eigen lichaams­beeld maar ook op de naaste omgeving.

Sinds jaar en dag

De orthopedische instrumentmakerij Gardeslen in Goes werkt al sinds jaar en dag met siliconen. Directeur Joery Gardeslen zegt hierover: “Wij zijn erg tevreden over de inzet van siliconen. Mensen weten soms niet wat er allemaal mogelijk is, daarom laten we graag zien wat we kunnen maken en hoe een patiënt daar voordeel bij heeft. Dit doen wij in samenwerking met Ottobock, een bedrijf wat al heel lang actief is in siliconen proteses. Zelf hebben wij een goede expertise opgebouwd met siliconen pols­ortheses en produceren deze zelfs voor andere leden van Bewegingsvisie. Weliswaar van een andere orde dan de protheses maar ook van hetzelfde vormbare materiaal.” Gardeslen werkt vooral graag met siliconen om­dat het een hoge mate van hygiënische functionaliteit heeft. “Dat klopt, het is in tegenstelling tot stoffen of lederen versies makkelijk schoon te houden, water­bestendig en daar­naast in iedere kleur leverbaar.”

Gekromd vingertopje

Het op maat maken van de prothese of orthese kan soms zorgen voor een bijzondere aanpassing. Gardeslen be­noemt een goed voorbeeld van de specifieke wensen die mensen soms hebben rondom siliconen. Hij vertelt over een klant die hij heeft behandeld vanwege een mis­sende vingertop. Deze man was fotograaf van be­roep, waardoor hij graag een gekromd vinger­topje terug wilde, om zo het fototoestel makkelijk te kunnen be­dienen. “Zo zie je maar weer”, lacht Joery, “bijna alles is mogelijk.”

Zorgverzekeraars

De ‘zuidelijke’ zorgverzekeraars zijn erg te spreken over de siliconen protheses en ortheses van Gardeslen en Otto­bock. Zo heeft Bewegingsvisie bijvoorbeeld een over­­een­­­komst met VGZ voor het leveren van siliconen pols­­ortheses terwijl Ottobock een overeenkomst heeft met CZ voor het leveren van siliconen hand- en voet­pro­theses. Beide be­drijven vullen elkaar dan ook prima aan met ieder haar eigen specialisme. Joery Gardeslen: “Wij vragen Ottobock op onze lokatie voor de maatname van een siliconen prothese. De prothesemaker stelt op basis van het gesprek met de betreffende klant een plan op om uiteindelijk een zo goed mogelijk antwoord te vinden op de hulpvraag.”

Ottobock over de vervaardiging van siliconen:

“De prothesemaker van Ottobock gaat op elke lokatie van Bewegingsvisie langs. Zo krijgen we een helder beeld van de te maken vorm en kleur, daarnaast wordt de klant in de eigen regio bezocht. Het aanmeten en ver­vaardigen van siliconen hulpmiddelen is een vak apart. Door met specia­listen te werken kom je uiteindelijk tot het beste resultaat.”

“Siliconen worden op vriestemperatuur opgeslagen, maar ook gebruikt in een koele ruimte. Wanneer de prothese­maker aan een nieuw hulpmiddel gaat beginnen gebruikt hij een extreem zware wals voor het bewerken van deze siliconen. Door verschillende kleurstoffen toe te voegen wordt het materiaal op kleur gebracht. Afhankelijk van de verlangde functionaliteit en vorm wordt het product in verschillende lagen opgebouwd op basis van een harde structuur, bijvoorbeeld draad. Nadat vorm en kleur tijdens het productieproces geoptimaliseerd zijn wordt de pro­these gefinaliseerd in een speciale oven. Uiteraard heeft de prothesemaker voordat hij met de siliconen aan de gang gaat uitgebreid gesproken met de klant over zijn of haar wensen en heeft hij een gipsafdruk genomen van het lichaamsdeel waarvoor het siliconen hulpmiddel be­doeld is. Indien mogelijk fungeert hierin de ‘goede’ kant van het lichaam als spiegel voor de vervaardiging.”

“Ook voor voet geamputeerden is het mogelijk om siliconen aan te meten. Door de jaren heen heeft de tech­niek zich verder verbeterd wat zich presenteert in natuur­lijke vormen en kleuren, vooral het gebruik van verschillende hardheden in dezelfde prothese is een voor­­uitgang. Met name voor voetprotheses is dit be­langrijk om een goede ondersteuning en natuurlijke af­wikkeling te hebben. Hierdoor wordt het mogelijk om normale con­fectie­­schoenen te dragen in combinatie met een siliconen voet­prothese. Ook zonder schoenen loop je dan gemakkelijker door bijvoorbeeld de badkamer.”

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU