De orthopedisch instrumentmaker

Wanneer komt u bij een orthopedisch instrumentmaker terecht? Wat kan hij of zij voor u doen? En wat is nu eigenlijk het verschil tussen zo’n instrumentmaker en een orthopeed? Hieronder een korte uitleg.

De instrumentmaker

De orthopedisch instrumentmaker maakt voor patiënten prothesen, zoals een kunstarm, -hand of -been. Ook kun je bij hem terecht voor orthesen: hulpmiddelen zoals  steunzolen , beugels, spalken en korsetten. U krijgt de orthopedisch instrumentmaker pas te zien nadat u bij de orthopeed bent geweest. Deze  medisch specialist schrijft u eventueel een prothese of orthese voor nadat hij u onderzocht of behandeld heeft. De instrumentmaker meent samen met u het hulpmiddelen protocol door om samen te bepalen welk hulpmiddel  bij U past .

De orthopeed

De orthopeed wordt ook wel orthopedisch chirurg genoemd. Hij behandelt alle aandoeningen die te maken hebben met het steun- en bewegingsapparaat. Dit zijn spieren, botten en gewrichten. De orthopeed heeft verschillende werkzaamheden. Zo plaatst hij kunstheupen, maar herstelt hij ook klompvoetjes bij kinderen en opereert hij patiënten met een hernia. De orthopeed werkt intensief met de orthopedisch instrumentmaker samen.

Hoe werken orthopeed en instrumentmaker samen?

De orthopeed laat de instrumentmaker precies weten aan welke eisen een specifieke  orthese of prothese moet voldoen. De instrumentmaker voert deze voorschriften uit. Hierbij overlegt hij regelmatig met de orthopeed of revalidatiearts. Tijdens het maakproces is uw mening als patiënt natuurlijk ook zeer belangrijk. Voor sommige prothese of orthese geldt dan ook en pas fase  zodat U het hulpmiddel goed in de praktijk kan uit testen voordat deze definitief afgewerkt worden . Daarnaast evalueert de instrumentmaker hoe het is met Uw hulpmiddel zodat U er van verzekert kan zijn dat U ten alle tijden kunt beschikken over  een adequaat hulpmiddel.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU