Discopathie – Als de tussenwervels het laten afweten

Bekijk de wervelkolom eens als een ketting. De benige wervels zijn geschakeld via tussenwervels alsmede door banden en spieren. De tussenwervelschijf, ook wel de discus genoemd, is min of meer elastisch. Hij zorgt voor vloeiende bewegingen en vangt de schokken op. Bij het ouder worden functioneert hij minder goed, er ontstaat instabiliteit in de wervelkolom en de klachten die dan optreden vallen onder ‘discopathie’: klachten aan de discus.

De tussenwervelschijf bestaat uit kraakbeen met een zachte kern. Deze schijf zorgt ervoor dat de wervels vloeiend ten opzicht van elkaar kunnen bewegen. Door degeneratie van de tussenwervelschijven – het weefsel veroudert en droogt uit – functioneren ook de tussenwervelgewrichten niet goed meer. Dit kan leiden tot klachten als uitstralende pijn in de nek, schouders en arm of in de rug, bil en been. Bij discopathie ervaart de patiënt veelal stijfheid bij het opstaan, kan hij de rug  beperkt buigen en heeft hij moeite met sommige bewegingen en het tillen van voorwerpen. Door het krimpen van de discus worden oudere mensen korter. De tussenwervelschijf puilt een beetje uit en kan tegen het ruggenmergvlies drukken of tegen de zenuwwortel. Gebeurt dit tegelijkertijd, dan spreekt men van een hernia.

Onderzoek en risico’s

Bij deze klachten stelt de arts de diagnose discopathie aan de hand van lichamelijk onderzoek en kan de schijven die discopathie veroorzaken zichtbaar maken met röntgenfoto’s en zo nodig een MRI-scan. De risicofactoren zullen dan ook benoemd worden. Want de kans op discopathie wordt groter bij het combineren van zwaar tillen met een draaiende beweging, overgewicht, plotseling hevige inspanningen verrichten en het langdurig in één houding zitten of staan met repeterend werk.

Therapie

Bij discopathie wordt de patiënt verwezen naar de fysiotherapeut en/of chiropractor. De manuele therapie zal in eerste instantie gericht zijn op het terugzetten van de discus op zijn plek tussen de wervels. Dat komt de stabiliteit van de wervelkolom ten goede. De therapie kan voorts bijdragen aan het bevorderen van een goede lichaamshouding en het ontspannen van het lichaam. Bij het ontspannen van de rugspieren wordt de doorbloeding beter en kunnen afvalstoffer sneller worden afgevoerd. Ook kunnen spierversterkende oefeningen worden voorgeschreven.

Orthopedisch korset of bandage

Veelal is gedoseerd bewegen goed voor de rug. Zo hebben onderzoeken uitgewezen dat ijsberen tijdens een telefoongesprek beter is dan lang stil zitten achter het bureau. Soms is bij discopathie ondersteuning nodig door middel van een orthopedisch korset of een bandage. Deze hulpmiddelen worden veelal op maat gemaakt en bieden ondersteuning aan de wervelkolom zodat deze stabiliseert. Deze keuze zal altijd een middenweg zijn tussen het geven van stabiliteit en het behouden van voldoende bewegingsvrijheid.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU