Fat Pad Syndroom: Vetkamers en voetkussentjes

Waarom loopt de ene mens makkelijker op blote voeten dan de ander? Meer eelt, wordt vaak gezegd, maar nog belangrijker zijn de ‘vetkamers’. Een soort voetkussentjes die tezamen een ‘matras’ onder de voet vormen waarop het comfortabel lopen is. Totdat het vetkamersysteem gaat slijten: dat noemen we het Fat Pad Syndroom.

De vetkamers onder de hiel en de bal van de voet moeten de schokken tijdens het lopen opvangen en ze beschermen de interne structuur van de voet. Wie van jongs af aan veel op blote voeten loopt, heeft meestal een wat dikker vetkamermatras. Hoe kunnen al die comfortabele voetkussentjes dan toch pijn genereren? Een pijn die niet verward mag worden met bijvoorbeeld hielspoor. In het algemeen geldt dat we langer worden, zwaarder wegen, langer leven en vaker te maken hebben met chronische aandoeningen als diabetes en reuma.

Kussentjes gaan lekken

De eerste slijtage aan de vetkamers treedt op in de vorm van een lekkage. Vergelijkbaar met het openbreken van compartimenten met gel in handschoenen, fietszadels en onder hardloopschoenen. Het ‘kussentje’ lekt, het vet verspreidt zich en kan de uitgeoefende druk niet meer opvangen. Een gevolg kan zijn dat de kapsels van bindweefsel rond de vetkamers breken en dat er littekenweefsel ontstaat. De voetzool bevat zo’n 27.000 zenuwuiteinden die deze verandering snel signaleren. Als deze slijtage doorzet, blijft uiteindelijk slechts bind- en littekenweefsel tussen de huid en het bot over. Deze slijtage is goed waar te nemen via echografie. Behalve een brandend of vermoeid gevoel, kan ook pijn tijdens het lopen, gevoelloosheid en dag en nacht pijn aan de voeten ontstaan.

Orthopedische hulpmiddelen

Een operatie die de vetkamers herstelt, is niet mogelijk: de functie van het voetkussentje moet worden overgenomen door orthopedische hulpmiddelen. In de loopstudio van de leden van Bewegingsvisie wordt een ganganalyse gemaakt en kan via innovatieve technieken de uitgeoefende druk worden gemeten. De steunzool, sportzool of inlay wordt aangemeten op basis van een driedimensionale afdruk van de voet. Andere opties zijn een orthopedische voorziening aan confectieschoenen, semi-orthopedische schoenen of orthopedische maat- en werkschoenen. Als de demping van de vetkamerstructuur grotendeels afwezig is, dus slechts ‘vel over been’ overblijft, kan het noodzakelijk zijn om in huis een verbandschoen te dragen. Deze schoen met ruimte voor een individueel voetbed, wordt gesloten met klittenband over de wreef en een ritssluiting aan de hiel.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU