Functionele elektrostimulatie bij sleepvoet behandeling

Ten gevolge van een aandoening van het centrale zenuwstelsel ontstaat een neurologisch letsel met vaak ernstige gevolgen ten aanzien van de aansturing van zenuwen en spieren. De spieren die zorgen voor het heffen van de voet worden aangestuurd via de peroneale zenuw. Deze zenuw geeft signalen van het centraal neurologisch systeem door aan de spieren die ondermeer de voet heffen. Mensen met een sleepvoet kunnen hun voet niet of niet voldoende heffen tijdens het lopen. Hierdoor zal er een groot risico op struikelen ont­staan en soms zal de voet continu over de grond slepen. In veel gevallen wordt er een standaard enkel-voet-orthese voorgeschreven. De leden van Bewegings­visie, waar­onder Rob Buchrnhornen van Buchrnhornen Orthopedie, gaan daarin letter­lijk een stap verder.

De klanten van Buchrnhornen komen voor alle mogelijk denkbare voetklachten in één van de zes vestigingen. Rob Buchrnhornen: “Dat kan inderdaad variëren van een ingegroeide teennagel tot het missen van een been. We krijgen ook te maken met mensen die door bijvoorbeeld een CVA, MS, dwarslaesie of hersen­trauma een sleep­voet hebben. Om de sleepvoet te ondersteunen maken we in sommige gevallen gebruik van een systeem op basis van elektrostimulatie. Een uiterst gevoelige sensor in de schoen geeft, indien nodig, bij iedere stap een signaal aan elektroden die in verbinding staan met de peroneale zenuw. De spieren die verantwoordelijk zijn voor de voetheffing worden daar­door geactiveerd. Dit gebeurt middels draadloze tele­communic­atie. De klant loopt veiliger, maar het kost ook minder energie.”

Standaard enkel-voet-orthese versus elektrostimulatie

“Een standaard enkel-voet-orthese doet in de basis het­zelfde”, legt Rob Buchrnhornen uit, “alleen een elektro­stimulatie systeem zorgt er­voor dat de eigen spieren opnieuw gebruikt worden, waardoor de door­bloeding in de benen verbetert. Je ziet vaak dat een been dik­ker wordt door vocht als de spieren on­benut blijven. Als deze spieren weer gebruikt worden, neemt het vocht af door het activeren van de spierpomp. De doorbloeding komt op gang en er ontstaat minder kramp. De elektro­stimulatie zorgt ervoor dat het been eigenlijk weer tot leven komt en opnieuw aan het werk gaat. Bij een gewone orthese is dit niet het geval, daar zit gewoon een spalk buitenom het been en deze tilt alleen de voet op.”

Spierkracht

Heeft iedere klant met een sleepvoet baat bij een elektrostimulatie systeem? Rob Buchrn­hornen: “Nee, een aantal factoren heeft in­vloed op de totale baat die een persoon zal ondervinden bij het gebruik van elektro­stimulatie. Als iemand ten gevolge van een CVA te weinig aansturing heeft in de heup, dan zal het bijvoor­beeld geen meerwaarde bieden. Dat heeft te maken met de mate van uitval. Ook de tijd die is verstreken sinds de verlamming is van invloed. Hoe langer het geleden is, hoe verder de spieren verkleind zijn. Het kost dan veel energie om die spieren opnieuw te activeren.” Rob Buchrnhornen noemt nog een laatste reden: “Als er bepaalde spieren langere tijd uitvallen, zie je vaak dat mensen een contrac­tuur in de enkels gaan ontwikkelen, waar­door de heffers van de voet sterker zijn geworden dan de strekkers. De voet komt dan in een splitstand te staan. Als dat niet meer te corrigeren is dan kan het systeem ook niet direct werken en is er een fysiotherapeutische begeleiding vooraf nodig. De voet moet namelijk vanuit een neutraalstand omhoog kunnen gaan.”

Trainingsmodus

“In eerste instantie starten we altijd met een testperiode waarin we bekijken of de randvoorwaarden goed zijn en of het systeem voor deze specifieke persoon zal werken. Als deze testperiode goed verloopt kan er in de meeste gevallen direct met de elektrostimulatie gestart worden.” vertelt Rob Buchrnhornen. “In de eerste weken moeten de spieren getraind worden. Hiervoor heeft het systeem een trainingsmodus. We beginnen vaak met een kwartier per dag lopen en een kwartier per dag trainen, zo bouw je dit in stappen op totdat de spieren voldoende conditie hebben en het systeem de gehele dag gedragen kan worden.” De klant kan zelf middels een control unit de kracht van de stimulatie bij­stellen, maar andere zaken moeten echt door de orthope­dische instrument­maker gebeuren. Bijvoorbeeld de instelling om de knie te stabili­seren of de instelling die zorgt dat de voet mooier afrolt.

Vergoeding

Het electrostimulatie systeem wordt op het moment nog niet makkelijk vergoed door de zorgverzekeraars. Er zijn momen­­­teel wel veel aanvragen voor vergoeding in­gediend bij de zorgverzekeraars nadat een persoonlijke test heeft uit­­­gewezen dat het een duidelijke verbetering geeft voor de klant. “Dat het niet per definitie wordt ver­goed is inder­­­daad jammer. Het is een systeem met een nieuwe tech­niek en hoogwaardige elektronica, daar hangt uiteraard een prijs­kaartje aan. Maar de klant koopt daar­mee zijn of haar mobiliteit terug en dat is voor mensen in de meeste gevallen veel waard. De kostprijs remt nog wel en ik hoop dat die in de toekomst zal dalen als de tech­niek langer op de markt is en meer mensen elektro­stimulatie gaan gebruiken.”

L300 plus
Cor Adriaanse is Senior Specialist Medical Devices. Hij test dagelijks klanten in diverse landen en ondersteunt klinieken en partners in Europa om de systemen te implementeren in de behandelstrategie. “De L300 heb­ben we al enige jaren geleden met succes op de markt gezet en blijven daar nog steeds heel kritisch naar kijken. Wij vinden namelijk dat we innovatief en klinisch voortdurend vooruit moet denken. De L300 is voor veel mensen een aanwinst en verbetert de levenskwaliteit, maar het optimale loop­patroon kan nog verder verbeterd worden. Om die reden hebben we onlangs de L300 Plus ontwikkeld. Dat is de toevoeging van een boven­beenorthese om meer controle te krijgen over het buigen en strekken van de knie en heup.”

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU