De klapvoet en de hanentred

klapvoetDeze aandoening is makkelijk te herkennen: bij een klapvoet, die ook wel dropfoot of sleepvoet wordt genoemd, loopt de patiënt met hoog opgetrokken knieën als een haan. De voorvoet ploft als het ware op de grond. De adviseurs van Bewegingsvisie kunnen orthesen en braces aanmeten die speciaal voor deze aandoening zijn gemaakt.

Bij een klapvoet draait het om te zwakke voorheffers. Deze voorheffers tillen bij het lopen het voorste deel van de voet omhoog. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan wordt de beweging van de patiënt beperkt: de loopsnelheid neemt af en er groeit angst om te struikelen of te vallen. Daarom gaan patiënten met een klapvoet hun knieën hoger optillen. Dit voorkomt echter niet dat de voet vaak hoorbaar op de grond wordt gezet.

Vaak een neurologische oorzaak
Een klapvoet is een aandoening die zich plotseling kan voordoen. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen. Het kan een van de gevolgen zijn van een beroerte of CVA, waarbij zenuwvellen in de hersenen zijn beschadigd. Een andere oorzaak kan discopathie zijn, waarbij de tussenwervelschijven degenereren en tot in het voorste deel van de voet een neurologische aandoening mogelijk is. Zo kan ook Mutiple Sclerose zwakke voetheffers tot gevolg hebben. Soms ligt de oorzaak ‘dichter bij huis’, zoals een beknelling van een zenuw in het kuitbeen. Dat kan optreden bij langdurig zitten met gebogen knieën of met benen over elkaar zitten.

Therapie
De functie van de voetheffers kan zich binnen enkele weken of maanden herstellen. Daarbij kan de fysiotherapeut gerichte oefeningen aanreiken die bijvoorbeeld het optrekken van de tenen stimuleren. Er zijn orthopedische hulpmiddelen beschikbaar om de mobiliteit te herwinnen, zoals een mechanische voetorthese, een orthese die de spierfunctie stimuleert en een brace die speciaal voor de klapvoet is gemaakt. Het kan verder nodig zijn om de lichaamshouding aan te passen en geregeld de benen te strekken om de circulatie van bloed niet te belemmeren. Het dragen van aangepast schoeisel met een platte hak vermindert  de  ‘hanengang’ en zal de stabiliteit vergroten.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU