MCP1 bandletsel: de skiduim

skiduimWintersport, skiën, dat betekent ook wel eens een buiteling in de sneeuw of op een ijzige piste. Als je duim dan achter je skistok blijft hangen, kan de gewrichtsband aan de binnenkant scheuren of verrekken. Hetzelfde kan gebeuren als je een snelle of zware bal vol op je uitgestrekte duim krijgt. Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt een behandeling ingezet, veelal met een orthopedisch hulpmiddel.

Een op de tien ongevallen bij het skiën betreft een beschadigde duim. Het gevaar is dat er onvoldoende aandacht aan de daarop volgende zwelling wordt besteed en de gewrichtsband niet de gelegenheid krijgt zich geheel te herstellen. Dan wordt het duimgewricht instabiel, neemt de kracht in de duim af en kan slijtage optreden. Een diagnose door een arts is dus altijd aan te raden; deze gebruik hiervoor de valgusstress-test, zo nodig gecombineerd met echografie en röntgenfoto’s. Als de gewrichtsband is afgescheurd, waarbij soms een klein stukje bot mee scheurt, is een operatie nodig. Bij een verrekking of een licht inscheuring volstaat een spalk voor hand en duim. Met intapen kan worden volstaan als de verrekking heel gering is.

Ook door langdurige overbelasting

Bij een skiduim, ook wel gamekeeper’s thump genoemd, beschadigt de gewrichtsband die ervoor zorgt dat de duim niet te ver naar achteren, weg van de hand kan bewegen. De band loopt over het scharniergewricht van de duim, het metacarpofalangeale gewricht (MCP). In MCP1 verwijst de 1 naar de binnenste gewrichtsband. Deze band kan trouwens ook verzwakken door langdurige overbelasting; in dat geval wordt gesproken over een jachtopzienersduim. Waarom de jachtopziener erbij gehaald? Deze moest vroeger de nek omdraaien van prooien doe door landheren of vorsten waren geschoten.

Duimbraces en pols-duimbraces

De adviseurs van Bewegingsvisie kunnen duimbraces aanmeten die bij de duim zijn voorzien van een balein of een spalkje van aluminium of kunststof. Meestal zijn ze geheel in neopreen uitgevoerd en sommige hulpmiddelen kunnen onder natte omstandigheden worden gedragen. Een pols-duimbrace stabiliseert zowel de pols als het duimgewricht. In de stugge uitvoering is het een intensief te gebruiken brace met vetersluiting die met klittenband is vast te maken. Bij oudere mensen wordt meestal gekozen voor een comfortabele uitvoering met een aluminium balein voor de pols en een soepel baleintje voor de duim.

 

 

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU