Onderbeenprothese

Als uw been onder de knie geamputeerd wordt, hebt u een onderbeenprothese nodig. Gelukkig is er technisch gezien veel mogelijk op dit gebied. Zoek samen met de orthopedisch instrumentmaker naar de beste maatwerkoplossing voor u. Niets is immers belangrijker dan dat uw onderbeenprothese past bij het leven dat u leidt.

Hoe ziet de onderbeenprothese eruit?

De onderbeenprothese  bestaat uit vijf onderdelen:

·       een koker (het bovenste stuk dat aansluit op de bovenbeen-stomp);

·       een liner (een hoes van siliconen tussen de koker en de stomp. Deze verbetert het draagcomfort);

·       een verbindingsbuis;

·       een prothesevoet;

·       De cosmetische afwerking (waardoor de prothese lijkt op een echt been).

Sporters kunnen kiezen voor een sportprothese of een zwemprothese. Die hebben sterk gebogen voeten van zeer veerkrachtig koolstofvezel of zwemvliezen. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor professionele hardlopers en zwemmers en worden niet vergoed.

Hoe het werkt

Eerst voert u met de orthopedisch instrumentmaker een gesprek over uw wensen en behoeften. U krijgt dan uitgebreide informatie over wat er allemaal mogelijk is in uw situatie. Bij de volgende afspraak maakt de instrumentmaker een gipsafdruk van de stomp. Met behulp van dit gipsmodel wordt de koker gemaakt. Sommige instrumentmakers maken geen gipsafdruk maar een digitale kopie van uw gezonde onderbeen met de scanner. De instrumentmaker maakt de cosmetische afwerking van de prothese aan de hand van de maten van uw gezonde been.

Passen en aanpassen

Het passen (door u) en steeds weer aanpassen (door de orthopedisch instrumentmaker) van de onderbeenprothese is een heel proces, dat soms lang duurt. Het is erg belangrijk dat de prothese precies past omdat de minste ongeregeldheid kan leiden tot verwondingen. Pas nadat de bovenbeenstomp gestabiliseerd is, minimaal drie maanden na de amputatie, krijgt u uw definitieve onderbeenprothese. Tijdens deze periode oefent u al wel intensief met het lopen met de prothese.

Soorten onderbeenprotheses

Welke onderbeenprothese heeft u nodig? Dat is afhankelijk van het leven dat u leidt. Loopt u niet of nauwelijks, dan kunt u kiezen voor een cosmetische prothese. De meeste mensen kiezen voor een onderbeenprothese met een goede loopfunctie. U krijgt in alle gevallen voor de eerste maanden een evaluatieprothese. Dit is een tijdelijke prothese waarmee u leert lopen en die de stomp van het onderbeen enigszins in model brengt. Na minimaal drie maanden krijgt u de definitieve prothese.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU