Osteoporose : Een brace die dwingt om rechtop te lopen

Een op de drie vrouwen en een op de vijf mannen van vijftig jaar en ouder kampt met botbreuken als gevolg van osteoporose. Osteoporose is daarmee wereldwijd een groot probleem voor de gezondheidszorg. Niet alleen calcium, vitamine D of goede voeding, maar ook Spinomed, een rugbrace die de rugspieren activeert, kan de lijdensdruk door osteoporose sterk verminderen.

De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft osteoporose (botontkalking) geschaard onder de tien meest ernstige ziekten in de wereld, niet alleen vanwege de lijdensdruk die patiënten kunnen ervaren, maar ook vanwege de hoge kosten van de behandeling ervan. Zo hebben veel patiënten met osteoporose ernstige rugpijn, en kan de kwaliteit van hun leven worden aangetast doordat ze minder mobiel zijn in hun dagelijks leven.

Extra complicatie bij osteoporose is dat de diagnose vaak pas gesteld wordt als het al te laat is, vertelt Wiebe Heidema, medisch technicus en trainer orthesen/prothesen bij medi, leverancier van orthesen en prothesen. “Dat komt doordat mensen in het begin vaak niet merken dat ze osteoporose hebben. Dat gebeurt pas als ze vallen, thuis of op straat, een bot breken en naar het ziekenhuis moeten. Daar wordt vervolgens de diagnose gesteld.” Zo verloopt het vaak. In de landen van de Europese Unie wordt elke dertig seconden een bot gebroken door osteoporose. “Door de botontkalking verloopt de botafbraak sneller dan de botopbouw. De botstructuur wordt dus brozer, en daarmee neemt de kans op botbreuken toe,” legt Heidema uit.

Onprettig gevoel

Vitamine D, belangrijk voor de botopbouw, calcium, goede voeding, maar ook fysiotherapie en medicatie dat de botafbraak afremt, worden door artsen als behandeling voor osteoporose voorgeschreven, met veelal goede resultaten. Dat neemt niet weg dat osteoporose een chronische ziekte is, genezen is niet mogelijk. Heidema: “De botafbraak is onomkeerbaar. We kunnen dat proces niet stoppen, alleen vertragen.”

Heidema heeft als medisch adviseur veel ervaring met de behandeling van osteoporose. Vanuit medi geeft hij instrumentmakers, ook leden van Bewegingsvisie, regelmatig advies over Spinomed; een rugorthese die op een geheel andere manier dan voeding, fysiotherapie of medicatie de symptomen van osteoporose tracht te verminderen.

“Een van de gevolgen van osteoporose is dat de wervelkolom krimpt of scheef groeit,” legt Heidema uit. “Het kraakbeen tussen en in de ruggenwervels vermindert of verdwijnt zelfs. Met als gevolg dat mensen kleiner worden, krom of voorovergebogen gaan lopen. De klachten die daaruit voortkomen zijn bijvoorbeeld dat de longen in de verdrukking komen. Hierdoor wordt er minder zuurstof opgenomen, waardoor mensen dus minder energie hebben en sneller moe zijn.”

“Spinomed is een rugbrace met schouder- en buikbanden en corrigeeert de gebogen lichaamshouding. Als de patiënt inzakt of voorovergebogen loopt, ontstaat er door de banden druk op de schouders. Dat is een onprettig gevoel. Om dat gevoel te ontwijken, gaan patiënten automatisch rechtop lopen. Spinomed dwingt je als het ware om recht overeind te komen.”

Sterkere spieren

Dat is precies de bedoeling. Want de enige manier om rechtop te lopen, is door de rugspieren aan te spannen. “Door spinomed te dragen worden de rugspieren weer geactiveerd en dus weer automatisch sterker. Dat is het bijzondere van het werkingmechanisme van de Spinomed. De meeste rugbraces leiden tot verzwakking van de spieren, Spinomed activeert ze juist.”

Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. “Er is veel studie gedaan naar het werkingsmechanisme van Spinomed. Dat toont aan dat door deze brace de rugspieren binnen drie, vier maanden 75 procent sterker worden, vergeleken met het oorspronkelijke spiervolume. Dat is belangrijk, want de spieren kunnen daardoor de functie overnemen van de door de osteoporose aangetaste ruggenwervels. Bovendien neemt de rugpijn af. Door rechtop te staan schuiven de ruggenwervels weer terug in de juiste positie, waardoor pijnklachten verminderen.”

Spinomed is het meest functioneel als men fysiek actief is, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, lichte huishoudelijke taken verricht of winkelt. Regelmatig gebruik is nodig voor een succesvolle behandeling. De Spinomed is niet bedoeld om te dragen tijdens het liggen en/of zitten. De leden van Bewegingsvisie roepen hun patiënten op voor een evaluatiegesprek, waarin al deze punten aan bod komen.

Spinomed Active

Sinds 2002 is Spinomed op de markt. De brace heeft zijn waarde inmiddels ruimschoots bewezen, stelt Heidema, want er worden er in Nederland jaarlijks honderden van verstrekt. “Het enige nadeel van Spinomed is dat hij over de kleding wordt gedragen. Het draagcomfort is daardoor niet optimaal. In 2008 hebben we daarom Spinomed Active op de markt gebracht. Dat is een slank afgewerkt maatpak dat je netjes onder je kleding kunt dragen, zonder dat iemand er iets van merkt. Patiënten stellen daar prijs op. Maar ook de leden van Bewegingsvisie zijn enthousiast; de therapietrouw is hoog en patiënten met osteoporose merken dat ze actiever blijven en minder pijn hebben.”

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU