Patella (Knieschijf) problemen

Een klein schijfje in de knie kan het bewegingspatroon sterk beïnvloeden. Dat komt omdat de Patella (knieschijf) vast zit aan de pees van de bovenbeenspier, de quadriceps, waarmee de knie kan worden gestrekt en in de beweging kan worden geremd. Bij ‘luxatie’ komt de patella geheel of gedeeltelijk buiten zijn natuurlijke groeve in het bovenbeen en schiet ‘uit de kom’.

De patella is aan de achterkant opgebouwd uit kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de knieschijf soepel kan bewegen. De problemen met de patella kunnen diverse oorzaken hebben. Veelal is een verdraaiing van de knie bij het sporten de aanleiding: dan rekken of scheuren de kniebanden waardoor de patella te veel ruimte krijgt en uit zijn normale positie kan schieten. Maar ook overbelasting – men spreekt wel van jumpers knee en runners knee – alsmede een versnelde slijtage van het kraakbeen (atrose) en aangeboren afwijkingen kunnen een luxatie of subluxatie tot gevolg hebben. Voorts kan bij een groeispurt bij jongeren de groei van de spieren de botgroei niet altijd bijhouden; dan kunnen de spieren de krachten op de knie minder goed opvangen.

Beschadiging van het kraakbeen

Een patella die uit de kom schiet zorgt niet alleen voor veel pijn, maar kan ook een beschadiging aan het kraakbeen tot gevolg hebben. Na de luxatie ‘spoort’ de patella dan minder goed in de groeve van het bovenbeen (femur) en de kans op herhaling wordt groter. Dit heeft grote invloed op het bewegingspatroon: het is dan tijd om de aandoening te laten behandelen en orthopedische hulpmiddelen in te zetten.

Bandje of brace

Bij zo’n lichte ‘chondropatie’ patella, de term die zorgverleners zullen gebruiken voor problemen met de kniesschijf, kan een patellabandje volstaan. Dit is een licht elastisch bandje met een drukkussentje (pelotte), dat direct onder de patella wordt aangebracht. Door de druk op de kniepees en de onderkant van de patella vermindert de pijn bij het lopen en sporten. Om de patella goed op zijn plaats te houden en luxatie naar de binnenzijde (mediaal) of de buitenzijde (lateraal) van de knie te voorkomen, kan de specialist in orthopedische hulpmiddelen een patella stabilisator aanmeten. Wanneer sprake is van stoornissen in het huidgevoel, de doorbloeding of de lymfe-afvoer, vangt een elastische kniebrace door een betere doorbloeding de problemen op. Een kniebrace in de vorm van een elastische bandage met soepele baleinen en een visco-elastische pelotte met geïntegreerd correctie-element, gaat het verschuiven van de knieschijf tegen. De leden van Bewegingsvisie zijn hierin gespecialiseerd.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU