Redressiehelm voor de allerkleinsten

Ouders krijgen al jaren het advies om hun baby vanaf de geboorte op de rug te laten slapen ter preventie van wiegendood. Het aantal kinderen dat overlijdt is daardoor enorm gedaald, maar het aantal gevallen van afplatting van de schedel (plagiocephalie/brachycefalie) ten gevolge van een voorkeurshouding is hierdoor toegenomen. Dit herstelt zich in veel gevallen vanzelf, of eventueel met behulp van fysiotherapie. Bij een klein percentage kinderen is het echter nodig om te kiezen voor een redressiehelm.

Eelkje Talsma is bewegingswetenschapper en orthope­­disch technoloog bij Kamer Orthopedie in Amsterdam. Zij houdt zich bezig met het aanmeten van de redressie­helmen en verzorgt het gehele traject.“Een redressiehelm werkt volgens het principe waarbij er ruimte wordt gegeven op de plaatsen waar de afplatting zich bevindt en de helm aansluit op de plaatsen waar de schedel al vol­doende rond is. Op deze manier zal de platte kant van de schedel worden opgevuld en neemt het hoofdje geleide­­lijk de vorm aan van de binnenzijde van de helm.”

Medische noodzaak

Er is vastgesteld dat een baby in aanmerking komt voor een redressiehelm als de diagonalen van de schedel meer dan 8% van elkaar afwijken. Toch hangt het vooral van de specialist af of de redressie­helm wordt voor­geschreven, vertelt Talsma. “Niet in alle gevallen ligt er een medische nood­zaak aan ten grondslag, maar is de be­handeling veel­al cosmetisch van aard. Uiteindelijk is de keuze altijd aan de ouders, zij bepalen of ze een redressietherapie willen voor hun kind. Mede om deze reden is het nog onbekend of de re­dressie­­­helm door de zorgverzekeraar vergoed zal blijven. Een kinder­­­­arts kan een behandeling voorschrijven van­af een leeftijd van vier maanden, en de helm kan ge­dragen worden tot ongeveer het eerste levensjaar. In die periode is de schedel­naad name­lijk nog niet dicht­ge­groeid.”

3D Scan

Er bestaan verschillende manieren voor het maat nemen van een redressiehelm. Talsma: “Tot een aantal jaren terug ge­­beurde dit vrijwel altijd met een gipsafdruk, maar wij werken inmiddels met een 3d scan, dat is een relatief nieuwe techniek. Dit betekent dat het kind gewoon in een stoel kan zitten en zelfs mag bewegen, terwijl er een kousje op het hoofdje wordt gezet. Deze kous bevat punten in een wille­­keurig patroon en worden herkend door de scanner. We maken een korte serie foto’s die vol­doende informatie be­vat voor de software om een volledige 3D scan te maken van de schedel. Naar aanleiding van deze scan wordt de helm door de leveran­cier vervaardigd. Deze komt bij ons in ruwe vorm binnen, waarna we bij de eerste pas­sing de helm bij­slijpen en zo nauwkeurig mogelijk laten aan­sluiten op het hoofd om te voorkomen dat de helm gaat bewegen.”

“Ouders krijgen altijd een opbouwschema mee naar huis voor het dragen van de helm. Op dag vijf wordt het helmpje volledig gedragen, met een streeftijd van 23 uur per dag. De belangrijkste reden om op te bouwen is dat de huid moet wennen aan de helm, vooral om de warmte­afvoer goed te reguleren.” Over de risico’s die het dragen van de helm met zich meebrengen is Talsma heel duidelijk. “Voor zover bij mij bekend zijn die er niet. Wij adviseren ouders wel om bij koorts de helm af te doen. Er is geen verstikkingsgevaar omdat de helm geen kin­bandje heeft en de pasvorm anatomisch is, waardoor het niet kan roteren op het hoofd.”

De zoon van Rachel Merkesteyn had vanaf zijn geboorte al een sterke voorkeurshouding waardoor zijn schedel scheef groeide. Omdat kinder­fysiotherapie onvoldoende hielp is na zes maanden gestart met redressie­helm­therapie. Sil is inmiddels enkele maanden uitbehandeld en Rachel is erg tevreden over het resultaat. “In eerste instantie vonden wij het als ouders best wel even slikken om je baby met een helm te zien, maar Sil merkte er gelukkig heel weinig van en we zagen al na drie maanden een duidelijke verbetering. Uiteindelijk kregen we de begin- en eindscan op een USB, waardoor we thuis de resultaten nog eens konden bekijken. Als ouder zie je toch vaak wat je wilt zien, maar dit bevestigde de groei en ontwikkeling van de schedel.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU