Spataderen en vochtophoping

Varices is de medische naam voor spataderen en kan een van de oorzaken zijn dat zich in het onderbeen vocht ophoopt. De therapeutische elastische kous (TEK) wordt veel aangemeten om het teveel aan vocht in het been bij deze veel voorkomende aandoening te verhelpen.

De slagaderen brengen het bloed naar de benen, terwijl via de aderen (venen) het bloed moet terugvloeien. Het netwerk van oppervlakkige aderen en grotere aderen tussen de spieren in de benen, bevat klepjes die zorgen voor een voorwaartse stuwing van het bloed naar het hart. Door een ongeval, een operatie, trombose, erfelijke factoren, overgewicht of door veroudering kunnen de klepjes minder goed werken, waardoor het bloed minder makkelijk de weg terugvindt. Er ontstaat vochtophoping en stuwing in de vaten: ze worden voller, verwijden zich en gaan kronkelen. Dat is soms duidelijk zichtbaar aan een been. Zo ontstaan spataderen, te onderscheiden in kleine takkenbosvenen, grotere spataderen in de zijtakken en grote spataderen in de stamaderen.

De klachten worden erger

Aanvankelijk zullen spataderen niet direct tot andere dan cosmetische klachten leiden. In een later stadium kunnen spataderen zich uiten in een loom gevoel in de benen, soms tot jeuk of tot rusteloze benen in bed. Door de voortdurende stuwing in de aderen, kan vochtophoping rond de enkels ontstaan. Langdurige vochtophoping kan tot gevolg hebben dat pigmentvorming ontstaat, dat zich eczeem ontwikkelt, dat de huid en het onderliggende vetweefsel verharden en dat de patiënt er uiteindelijk een open been (ulcus crusis venosum) aan overhoudt. Er zijn diverse medische behandelingen, maar als de kleppen in de dieper liggende vaten niet goed meer werken, heeft een behandeling aan de buitenkant weinig zin. Dan worden elastische kousen en compressieverbanden geadviseerd.

Orthopedische hulpmiddelen

De therapeutische elastische kous (TEK), veelal steunkous genoemd, geeft extra druk aan het onderbeen om de vochtophoping tegen te gaan. Door extra druk verplaatst het vocht zich deels van intercellulair naar intravasaal. Ook de afvoer van vocht door de aderen verbetert. Er is keuze uit een rondbrei- en een vlakbreikous. De vlakbreikous wordt ingezet voor zwaardere medische indicaties. De rondbreikous voor lichtere medische indicaties; deze kous is vaak moderner en in een kleur of met een motief verkrijgbaar. De TEK’s worden ingedeeld naar drukklasse. De TEK wordt bij voorkeur aangemeten door een adviseur van een van de leden van Bewegingsvisie; wanneer de patiënt zorgvuldig alle maten opneemt, kan hij de kous ook via de webshops van de Bewegingsvisie leden bestellen.

Een andere wijze om oedeem te verdrijven is de inzet van een of meerdeere compressieverbanden met klittenbandsluiting. De verbanden zijn snel aan te leggen en kunnen met elkaar worden verbonden. Door de klittenbandsluiting is bij een dunner wordend been de bijstelling heel eenvoudig.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU