Spreidbroek

De spreidbroek is een hulpmiddel voor baby’s met heupdysplasie. Dat is een verstoorde vorming van het heupgewricht waarbij de heupkom te ondiep is. Hierdoor kan de heupkop van het bovenbeen niet soepel bewegen in het bekken. De spreidbroek zorgt voor een goede positionering van de kop in de kom, waardoor het heupgewricht zich op een goede manier ontwikkelt.

Bij heupdysplasie is de heupkom niet diep genoeg en omsluit de heupkop niet goed. Hierdoor kan het heupgewricht niet soepel bewegen. Heupdysplasie komt geregeld voor onder jonge baby’s. Het kan spontaan genezen als het kind nog onder de drie maanden is. Anders is een spreidbroekje nodig, dat het heupgewricht in de juiste positie ‘dwingt’ waardoor de heupkom zich goed gaat ontwikkelen.

Wat doet de spreidbroek?

De spreidbroek heeft een harde beugel die de beentjes van de baby gespreid houdt. Door deze positie staat de heupkop op een de juiste manier in de heupkom. De heupkom gaat zich hierdoor vanzelf goed ontwikkelen. Sommige baby’s hoeven het spreidbroekje alleen ’s nachts te dragen, de meesten echter continu, 24 uur per dag. Dit over een periode van ongeveer drie maanden. Hoewel de baby hiermee minder bewegingsvrijheid heeft, is het verder niet onaangenaam voor hem om zo’n spreidbroekje te dragen. Het doet geen pijn.

Het gebruik van de spreidbroek

De orthopedisch instrumentmaker meet de spreidbreedte, de afstand tussen de knieën van de baby. Het spreidbroekje wordt vervolgens op de juiste maat ingesteld. Het materiaal is van kunststof en u kunt  de broek makkelijk aan en uit trekken dankzij de klittenbandsluiting. Zorg wel dat de baby een maillot aan heeft onder de spreidbroek, vanwege de kans op wondjes.

De gipsbroek

Na ongeveer drie maanden hoeven de meeste kinderen de spreidbroek niet meer aan. Sommige kinderen moeten echter daarna nog een paar weken of maanden een gipsbroek dragen. Door het gips blijft de heupkop in de kom. De gipsbroek wordt operatief aangelegd in het ziekenhuis. Sommige kinderen beginnen met een gipsbroek.

Noodzakelijk

Het dragen van een spreidbroek is absoluut noodzakelijk. Zonder een goede behandeling wordt de heupdysplasie erger en kunnen er zelfs delen van het heupgewricht afsterven. Het is dus belangrijk in een vroeg stadium met de spreidbroek te beginnen.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU