Tennisarm of golfersarm

Deze aandoeningen komen niet alleen voor bij tennissers en golfers: er zijn meer repeterende bewegingen – denk aan zagen, roeien, schilderen, poetsen, computerwerk – die pijn aan de elleboog en de onderarm kunnen veroorzaken. Het verschil zit in de overbelasting van de onderarm met de strekkers of met de buigers van pols, hand en vingers. Goed aangemeten orthopedische hulpmiddelen bieden een oplossing.

Een tennisarm (epicondytilis lateralis), ook wel tenniselleboog genoemd, is een niet-bacteriële ontsteking van de strekspieren of –pezen van de pols: de spieren aan de bovenkant van de arm worden te zwaar belkast, waardoor irritatie optreedt aan de buitenkant van de elleboog. De pijn doet zich niet alleen voor bij tennissen maar ook bij een hand geven, het uitwringen van een vaatdoekje of bovenhands tillen. Een golfersarm (epicondytilis medialis), ook wel golferselleboog genoemd, is een niet-bacteriële ontsteking van de buigspieren of -pezen van de pols: de spieren aan de binnenkant van de onderarm worden te zwaar belast. De pijn doet zich niet alleen voor bij golfen maar ook bij het strekken van de elleboog en de pols en onderhands tillen.

Tal van therapieën

De huisarts speelt een belangrijke rol in de diagnose van de tennisarm of golfersarm, die naar schatting bij twee procent van de Nederlandse bevolking voor pijn zorg. Hij kan de aandoening precies lokaliseren, zal vragen naar de bewegingen die de patiënt regelmatig maakt en aangeven waardoor de aandoening mogelijk is ontstaan. Er zijn tal van therapieën ontwikkeld om de tennisarm op golfersarm te genezen. Rust is altijd belangrijk. Hiernaast zijn in de literatuur bekend: ijspakkingen, ontstekingsremmende medicijnen, lokale injecties met corticosteroïden, fysiotherapie en chirurgie waarbij de pezen worden losgemaakt van het bot en het ontstoken weefsel wordt weggehaald.

Orthpedische hulpmiddelen

Bij de pijnreductie en de genezing van een tennisarm of golfersarm kan de inzet van orthopedische hulpmiddelen een belangrijk rol spelen. Een armbrace of elleboogbandage kan door druk op de spierbuik de peesaanhechting ontlasten. Er is keuze: zoals een licht elastische smalle band met een pelotte (drukkussentje) ter hoogte van de spierbuik. Bij lichte irritatie wordt door deze brace de peesaanhechting voldoende ontlast. Een bredere armbrace met een anatomisch gevormde pelotte kan zowel links als rechts worden gebruikt. Met de elastische sluiting is de druk op de spierbuik te regelen. Er is ook een elastische ellboogbandage die voor continue compressie rond de elleboog zorgt. De visco-elastische pelottes zorgen voor de ontlasting van de peesaanhechting. Deze bandage wordt gepast bij postoperatieve en posttraumatische irritaties. Voor al deze oplossingen geldt: laat ze aanmeten door een professional in orthopedische hulpmiddelen.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU