Via voetanalyse naar pijnvrij sporten

Met de groeiende aandacht voor bewegen, mag de sportschoen geen spelbreker zijn. Leden van Bewegingsvisie beschikken over de nieuwste technologieën om de voeten de maximale ondersteuning te bieden, teneinde gezond en pijnvrij te kunnen lopen en sporten. De screening van de voet wordt veelal gedaan in een zogenaamd looplab bij de orthopedisch instrumentenmaker. Tijdens de voetanalyse wordt gebruik gemaakt van digitale drukplaten. Hiermee kan de functie van de voet snel, nauwkeurig en betrouwbaar worden geanalyseerd: dankzij de ingebouwde sensoren wordt de druk per vierkante centimeter gemeten, waardoor een compleet en persoonlijk advies mogelijk is.

Binnenzool op maat

Op basis van deze voetanalyse kan de orthopedisch instrumentmaker bepalen wat de beste oplossing is. Blijkt bijvoorbeeld dat een steunzool, sportzool of inlay de oplossing biedt, dan wordt een binnenzool op maat gemaakt die in dikte en demping precies in de (sport)schoen past. Dit doen de bedrijven van Bewegingsvisie door middel van een CAD-CAM systeem gekoppeld aan een 3D-scanner. Met de scanner wordt een drie­dimensionale afdruk van de voet ingelezen en met het CAD-CAM systeem worden vervolgens de zolen gefreesd. Met zo’n zool op maat is pijnvrij lopen en sporten mogelijk.

Werken met een gipsmodel

Soms is een steunzool, sportzool of inlay niet de beste oplossing. Een voet kan een dusdanige afwijking hebben dat de instrumentmaker naar een hoger niveau van aanpassing moet overschakelen. Ook bijzondere sportprestaties kunnen vragen om een steunzool/sportzool van de hoogst denkbare, veelal medische kwaliteit. Dan wordt een gipsmodel van de voet gemaakt waar omheen vervolgens een steunzool of sportzool wordt gebouwd. Deze zool geeft de voet de maximale ondersteuning.

We kijken ook naar kousen en schoenen

De leden van Bewegingsvisie leveren ook sportkousen. Steeds meer sporters maken tijdens of na het sporten hiervan gebruik, zoals schaatser Sven Kramer en wielrenner Lars Boom in de Tour de France. De sportkousen stimuleren door middel van compressie een betere doorbloeding van de beenspieren. De sporter zal minder snel verzuren en het herstel na een zware prestaties verloopt sneller.

Soms geven reguliere sportschoenen niet voldoende steun en stabiliteit. De leden van Bewegingsvisie werken samen met erkende orthopedische schoentechnici waardoor speciale passingen en zelfs sportschoenen op maat mogelijk zijn.

Verzekering en promotie

Steunzolen, sportzolen en inlays zitten niet standaard in het zorgverzekeringspakket. Wie in aanmerking komt voor een bijdrage, kan de rekening van de leden van Bewegingsvisie bij je zorgverzekering indienen. De regels die hiervoor gelden zijn te vinden in de polisvoorwaarden.

De leden van Bewegingsvisie geven regelmatig in het hele land gratis een voetanalyse of een loopanalyse: in eigen bedrijf of bij een erkende runningshop. De data staan op de websites van de ondernemers.

deel: Email to someoneGoogle+Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn
MENU