Iedereen die betrokken is bij R&D is actief bezig met digitaal scannen en corrigeren van hulpmiddelen. Richard de Meijer van Heckert & Van Lierop wil niet meer terug naar de conventionele manier. ‘Wij hebben nu ruim 150 modellen digitaal gecorrigeerd en laten frezen en zijn hier zeer over te spreken.’ Stap voor stap vertelt Richard hoe zij een onderbeenprothese aanmeten bij een 78-jarige man met behulp van een 3D witlichtscanner. 

Scannen
De stomp wordt voorzien van een liner met markers die direct met een witlicht scanner wordt gescand.

Cast-afdruk
Om het transport van de apparatuur te voorkomen wordt op een aanmeetlocatie elders gebruik gemaakt van een cast-afdruk. Er wordt een folie om de stomp gedraaid en op deze folie wordt met een marker aantekeningen gemaakt, zodat deze overgenomen worden in de cast. De cast wordt nat gemaakt en er omheen gewikkeld bij voorkeur in visgraatvorm. Er is ruimte voor de aanmeter om een specifieke grip toe te passen mocht dit nodig zijn. De cast wordt verwijderd en verder verwerkt in de werkplaats.

Corrigeren
Aangekomen in de werkplaats worden de gemarkeerde punten overgenomen met de marker stickers. Tijdens het inscannen van het model worden deze punten overgenomen op het digitale model. Met het softwareprogramma kunnen alle bewerkingen gedaan worden zoals we die normaal ook kennen bij een gipsmodel. Denk hierbij aan: botpunten opbrengen, innemen bij de patella en langs de tibia, achterwal opbouwen, het model reduceren en uitlijnen. Dit alles kan exact per millimeter gedaan worden. Dat maakt het veel nauwkeuriger dan dat je dat met een gipsrasp zou doen. In het programma kun je ook makkelijk een stap terug doen mocht je niet tevreden zijn over je correctie.

Levering
Als alle correcties zijn gedaan wordt het digitale bestand opgestuurd om er een schuimmodel van te laten maken. Het model heeft een levertijd van 1 à 2 dagen.

‘Bij Heckert en Van Lierop vinden we dat het digitaal aanmeten veel voordelen heeft. En dat vindt de klant ook! De pasvorm is nauwkeuriger en – dat is nog niet eerdergenoemd – het werkt veel sneller. De correctie van een digitaal model is al binnen 15 minuten klaar.’