Wilfred Mijnheer met Alyda Norbruis

Serge Bakker

Wat nu als je geen hand hebt, maar wel graag wilt motorrijden? Pas je dan de motor aan of de mens? En vindt het CBR het dan nog goed dat je de weg opgaat? Stel Orthopedie heeft precies deze case bijna 25 jaar geleden in zijn schoot geworpen gekregen. Wilfred Mijnheer, directeur van Stel Orthopedie stond dan ook aan de wieg van gespecialiseerde aanpassingen voor motorrijders. Als partner in de projectgroep ‘Motor Mobiliteit voor Gehandicapten’, ontwikkelde hij het Free Lock-systeem waarmee mensen met verminderde of ontbrekende handfunctie, veilig kunnen motorrijden.

Het Free Lock-systeem neemt de grijpfunctie van de hand over op het stuur en klikt los in geval van nood. ‘Het is vergelijkbaar met een skibinding,’ aldus Wilfred. Gepassioneerd vertelt hij over het specialisme. Want een specialisme is het: Stel Orthopedie is tot dusver de enige in Nederland die zo ver is en zelfs nog verder wil gaan. ‘Het is allemaal begonnen met een aanpassing voor een cliënt om weer motor te kunnen rijden. Maar het gaat veel verder dan weer kunnen rijden. Je krijgt ook te maken met Europese regelgeving en dat was rondom dit thema nog helemaal niet geregeld. We hebben als projectgroep de basis gelegd voor een codering op het rijbewijs dat Europees breed geldig is. Heel bijzonder om daar een bijdrage aan te mogen leveren!’

Glimlach

Wilfred en zijn team halen er veel voldoening uit dat ze erin slagen weer een glimlach op iemands gezicht te toveren wanneer die persoon weer zijn of haar hobby kan uitoefenen. ‘Sporten is belangrijk. Of je nu een beperking hebt of niet: iedereen heeft er behoefte aan om het hoofd leeg te maken en conditioneel fit te worden en blijven. Het is dan ook belachelijk dat sportvoorzieningen niet geheel of ten minste gedeeltelijk worden vergoed. Dat strookt totaal niet met ‘healthy ageing’ wat binnen de overheid en bij diverse ziekenhuizen hoog op de agenda staat. De zorgverzekeraars blijven helaas ver achter op dit gebied.’

Niet alleen motorrijders

Stel Orthopedie heeft inmiddels voor vele paralympische sporters aanpassingen mogen verzorgen. Enkele bekende namen: Alyda Norbruis (paralympisch wielrenkampioene), Sjaak van den Berg (paratriathleet) en Claudia Breidbach (parachutiste). Het zijn dus allang niet meer alleen motorrijders die gebruikmaken van het Free Lock-systeem.

Fuck Limits

Bijzonder is de site van Serge Bakker. Deze amateurwielrenner fietst met een orthese van Stel Orthopedie. Op zijn site www.fiets-info.nl legt hij precies uit hoe zijn orthese werkt en geeft hij veel informatie bedoeld voor lotgenoten. Zijn belangrijkste boodschap is vooral dat je je niet hoeft neer te leggen bij de beperking. Of in eigen bewoording: Fuck Limits! Meer informatie over motormobiliteit voor gehandicapten lees je op mmvg.nl. Op stelorthopedie.nl lees je meer over Wilfred en zijn team en het specialisme van deze orthopedisch technicus.

Bewegingsvisie is een groep van veertien samenwerkende orthopedische instrumentmakers. Een belangrijke doelstelling is om een persoonlijke dienstverlening te combineren met zorg van het hoogste niveau. Dat wordt bereikt door met elkaar samen te werken en zoveel mogelijk praktische en vakinhoudelijke kennis te delen.