Handbiker Tim de Vries is 46 jaar en rijdt nog steeds mee in de wereldtop. Mede dankzij de financiële steun van Bewegingsvisie én het vakmanschap van onze bedrijven werkt hij nu vol vertrouwen toe naar de Paralympische Spelen in Los Angeles in 2028. Ik voel nu echt weer die sprankel als ik aan het trainen ben.”

 

De afgelopen maanden twijfelde Tim de Vries nogal over zijn paralympische ambities. “De Spelen in Parijs verliepen voor mij teleurstellend. Ik heb genoten van mijn deelname, maar het overlijden van mijn moeder vorig voorjaar heeft er enorm ingehakt. Ik had dus een nogal intense periode achter de rug en wist niet of ik me nog een keer kon opladen voor nog een paralympische cyclus.”

Zijn besluit om met een nieuwe trainer te gaan werken bleek een gouden keuze. “Deze man baseert zijn trainingsaanpak op mijn fysieke toestand”, legt Tim uit. “Op basis van testen die ik regelmatig doe, bepaalt hij het programma dat ik draai. En ik merk nu al dat dat effect heeft. Dat hij me fysiek aanzet. Dat is fantastisch.”

Financiële bijdrage

Al sinds 2011 zijn Tim de Vries en Bewegingsvisie nauw aan elkaar verbonden. Tim verloor in 1997 bij een trampoline-ongeluk – hij was een groot talent – zijn linkeronderbeen en -knie. Zijn sportieve ambities behield hij en hij legde zich toe op het handbiken. Eerst werkte hij daarnaast nog als buschauffeur. “Daarbij heb je je linkerbeen gelukkig niet nodig”, lacht hij. Nu draait hij af en toe nog een paar diensten bij zijn werkgever Transdev. Want toen NOC*NSF in 2011 de vergoeding voor sporters met een A-status aanzienlijk verhoogde, kon hij zich fulltime op zijn sport gaan toeleggen. “Maar ik had nog wel een extra zetje nodig om ook mijn trainingskampen en materialen te kunnen bekostigen. Dat lukt nu al 14 jaar dankzij de bijdrage van Bewegingsvisie.”

Voor Bewegingsvisie was het destijds geen moeilijke afweging om Tim te gaan sponsoren. Zijn inspirerende levensverhaal, zijn doorzettingsvermogen en zijn wens om elke dag het beste uit zichzelf te halen passen bij de groep van orthopedische-instrumentenmakers, zo legt Ingrid Bos, de directeur van Bewegingsvisie uit. “Tim is voor ons een fijne ambassadeur en we nodigen hem daarom ook graag uit bij congressen en beurzen om wat te vertellen. Natuurlijk zijn niet al onze klanten topsporters. Maar onze klanten hebben ook moeten doorzetten, moeten revalideren om te komen waar ze nu zijn. Mede dankzij de protheses die wij voor ze maken, kunnen ze het beste uit zichzelf halen.” Een klant heeft dan ook vaak een langdurige relatie met zijn instrumentenmaker, vertelt Ingrid. “Een prothese moet niet alleen letterlijk goed aansluiten op het lijf, maar ook op het leven dat iemand leidt.”

 

 

C-Leg

Dat is ook de ervaring van Tim. Hij wordt namelijk niet alleen gesponsord door Bewegingsvisie, maar is ook ‘gewoon’ klant bij een van onze bedrijven: OTH. De Heilose instrumentenmaker maakt Tims C-leg en ontwikkelde ook de koker die hij draagt tijdens het handbiken. “De manier waarop die koker is vormgegeven en het materiaal ervan helpen om de krachtoverbrenging te optimaliseren”, legt Tim uit.

De C-leg is een computergestuurde beenprothese die Tim al zo’n zeventien jaar draagt. “Met deze prothese kom ik het meest in de buurt van een normaal looppatroon”, vertelt Tim. “Dat is niet alleen prettig, omdat het er soepel uitziet – ik hoor vaak: ’wat loop je eigenlijk goed’ – maar ook omdat ik mijn lijf daarmee beter ondersteun. Dat is voor iedereen die een prothese draagt belangrijk, omdat je anders veel meer slijtage aan je gewrichten krijgt.”

Tim heeft een indrukwekkend palmares. Hij werd drie keer wereldkampioen en behaalde op die kampioenschappen ook vijf keer zilver en zes keer brons. Op de Paralympische Spelen in Tokyo in 2021 haalde hij een bronzen medaille. Als het aan hem ligt komt daar straks in Los Angeles nog minimaal één medaille bij. “Dankzij de steun van mijn gezin, van mijn sponsoren en van alle andere mensen om mij heen, voel ik de energie om daar de komende jaren weer alles voor te geven. Ik heb dus nog genoeg kilometers voor de boeg, haha.”